Menu
Producenci
Polityka prywatności

Polityka prywatności sklepu internetowego
ROLMAT - Sklep Internetowy

Tę politykę prywatności stworzyliśmy dla osób odwiedzających stronę internetową https://sklep.rolmat.pl (dalej „Strona Internetowa”), czyli sklep internetowy ROLMAT - Sklep Internetowy (dalej „Sklep”).

Administratorem Twoich danych osobowych w związku z korzystaniem ze Sklepu jest: Piotr Błaszkiewicz, przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą pod firmą ROLMAT PIOTR BŁASZKIEWICZ z siedzibą pod adresem: LIPOWA, 5, 87-811 SZPETAL GÓRNY wpisany do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, NIP: 8882657969.

We wszelkich sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych możesz kontaktować się z nami pod adresem e-mail: sklep@rolmat.pl. Możliwy jest też kontakt pisemny pod adresem siedziby podanym powyżej.

Dla ułatwienia podzieliliśmy ten dokument na dwie części:
  1. Pliki cookies i inne technologie
  2. Pozostałe cele przetwarzania danych osobowych użytkowników Sklepu
Jeśli masz mało czasu, kliknij na link dotyczący tej części, która najbardziej Cię interesuje. Jeśli masz chwilkę więcej, zachęcamy do przeczytania całego tekstu.

I. PLIKI COOKIES I INNE TECHNOLOGIE

Używamy plików cookies i innych, podobnych mechanizmów, aby poznać w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszej Strony Internetowej oraz do celów marketingowych, w tym aby wyświetlać im reklamy w innych miejscach w Internecie.

# Czym są pliki cookies?

Cookie to mały plik tekstowy, zapisywany przez witrynę internetową na Twoim komputerze, telefonie lub innym urządzeniu, na którym przeglądasz stronę internetową. Plik cookie zawiera dane na temat korzystania przez Ciebie z tej strony.

Niektóre cookies są niezbędne do działania naszego Sklepu, nie można ich wyłączyć.
W pozostałych przypadkach przy pierwszym wejściu na naszą Stronę Internetową prosimy Cię o wyrażenie zgody na instalację cookies. Nie używamy plików cookies reklamowych ani analitycznych (ani żadnych innych niż niezbędne) bez Twojej zgody.

# Jakich cookies używamy?

  1. Niezbędne cookies
    • Te cookies służą do prawidłowego działania strony. Nie możesz ich wyłączyć, ponieważ po ich wyłączeniu nasza strona po prostu nie będzie działać prawidłowo.
    • W tym zakresie używamy narzędzia, które przechowuje Twoje ustawienia prywatności. Pokazuje twoją zgodę lub jej brak na uruchamianie poszczególnych rodzajów cookies na naszej stronie.
    • Inne niezbędne cookies na naszej Stronie Internetowej służą do poprawnego jej funkcjonowania oraz do zarządzania nią, m.in. do wprowadzania zmian na stronie oraz do uruchamiania narzędzi śledzących, na które wyrazisz zgodę.
  2. Cookies reklamowe
    • Korzystamy z narzędzi reklamowych, dzięki którym możemy wyświetlać nasze reklamy na innych odwiedzanych przez Ciebie stronach, w tym w mediach społecznościowych (tzw. reklamy targetowane), mierzyć skuteczność naszych kampanii reklamowych, a także dopasowywać zawartość naszych komunikatów kierowanych do Ciebie do informacji, które o Tobie posiadamy.
    • Listę używanych przez nas na Stronie Internetowej narzędzi reklamowych wraz z wyjaśnieniem: (i) kto jest dostawcą narzędzia, (ii) do czego dokładniej ono służy – znajdziesz w Załączniku nr 1 do niniejszej polityki, a skrótowo także w panelu zarządzania zgodami cookies, do którego odnośnik znajdziesz w stopce naszej Strony.
  3. Cookies funkcjonalne
    • Niektóre pliki cookies na naszej stronie służą temu, by uruchomić na stronie Sklepu dodatkowe narzędzie, takie jak np. czat, moduł dodawania opinii o produkcie i/lub gwiazdek, możliwość polecenia produktu znajomemu, możliwość wyświetlania Ci ostatnio przeglądanych w naszym Sklepie produktów itp.
    • Listę używanych przez nas na Stronie Internetowej narzędzi funkcjonalnych wraz z wyjaśnieniem do czego dokładniej one służą znajdziesz w panelu zarządzania zgodami cookies, do którego odnośnik znajdziesz w stopce naszej Strony.
  4. Wtyczki i linki do mediów społecznościowych
    • Na naszej Stronie Internetowej umieściliśmy linki do naszych profili w mediach społecznościowych: Facebook. Jeśli odwiedzisz nasz profil w danym serwisie, właściciel tego serwisu otrzyma – tak jak w przypadku przechodzenia użytkowników z każdej innej strony internetowej na inną stronę internetową – informację, że trafiłeś do tych serwisów z naszego Sklepu.
    • Szczegóły dotyczące przetwarzania danych przez te serwisy społecznościowe możesz znaleźć na stronach dostawców tych serwisów:
    • W Sklepie używamy wtyczek społecznościowych, które umożliwiają np. udostępnienie produktu z naszego Sklepu na Twoim profilu / polubienie naszego produktu w serwisie Facebook, zapisanie grafiki z naszej Strony Internetowej na Twoim koncie w serwisie Pinterest. Używanie takich wtyczek wiąże się z przekazywaniem do właścicieli tych serwisów społecznościowych informacji z plików cookies:
      • usługodawca serwisu otrzyma informację, że Twoja przeglądarka wyświetliła naszą Stronę Internetową, nawet jeśli nie jesteś zalogowany w danym serwisie społecznościowym, albo nawet nie posiadasz w nim profilu;
      • jeśli przed wizytą w naszym Sklepie zalogowałeś się do jednego z w/w serwisów społecznościowych, to jego właściciel będzie mógł bezpośrednio przyporządkować wizytę na naszej Stronie Internetowej do Tojego profilu w danym serwisie.
    • Jeśli nie chcesz, aby serwisy społecznościowe przyporządkowywały dane zebrane w trakcie odwiedzin w Sklepie do Twojego serwisu w mediach społecznościowych, przed wizytą na naszej Stronie wyloguj się z tych serwisów. Możesz również całkowicie uniemożliwić załadowanie się na naszej Stronie Internetowej wtyczek społecznościowych poprzez wybór odpowiednich ustawień w zakładce „Zarządzaj ciasteczkami” w stopce strony naszego Sklepu.

# Kwestie prawne dotyczące plików cookies

Podstawą prawną do używania przez Sklep cookies niezbędnych (wskazanych powyżej w sekcji „Jakich cookies używamy?”) jest nasz prawnie uzasadniony interes, tj. prawo do prowadzenia Strony Internetowej wspierającej nasz biznes, oraz konieczność zachowania jej bezpieczeństwa.
Podstawą prawną do używania przez nas pozostałych cookies jest Twoja zgoda.

W związku z przetwarzaniem przez nas Twoich danych osobowych za pomocą plików cookies, w każdej chwili przysługują Ci prawa, o których piszemy poniżej.

Używanie przez nas plików cookies, w szczególności do celów reklamy, może wiązać się z tzw. profilowaniem. Oznacza to, że my lub firmy marketingowe, z których usług korzystamy, możemy tworzyć profil użytkownika na bazie zgromadzonych informacji (np. adres e-mail, historia zamówień, rodzaj urządzenia, stosowana technologia, częstotliwość wizyt) i na tej podstawie formułować prognozy zakupowe na przyszłość. Pozwala nam to podejmować decyzje, jakie treści (w tym reklamy) wyświetlać na naszej i innych stronach internetowych.

# Jak długo cookies pozostają w urządzeniu użytkownika?

Zależy od tego, czy są to pliki „trwałe” czy „sesyjne”. Sesyjne pliki cookies, czyli informacje konieczne do tego, by funkcjonalności przeglądarki działały poprawnie, tracą ważność po zakończeniu sesji użytkownika, czyli każdorazowo przy zamknięciu przez Ciebie naszej Strony. Trwałe pliki cookie, dzięki którym korzystanie ze strony jest łatwiejsze (np. zapamiętują wybraną rozdzielczość, układ treści, preferencje użytkownika, ostatnio oglądane produkty) będą dłużej przechowywane przez przeglądarkę i pozostaną tam do dnia utraty ważności, chyba, że wcześniej sam je usuniesz przy pomocy ustawień w menu przeglądarki.

Pliki cookies podmiotów zewnętrznych (czyli analityczne, reklamowe oraz związane z mediami społecznościowymi) podlegają ich własnej polityce prywatności, do których w niniejszej polityce podajemy Ci linki.

II. Pozostałe cele przetwarzania danych osobowych użytkowników Sklepu

# Jakie dane przetwarzamy i w jakich celach?

Oprócz opisanych powyżej plików cookies, przetwarzamy następujące Twoje dane na następujące cele związane z funkcjonowaniem Sklepu:

Obsługa zamówień w Sklepie, obsługa kont klientów w Sklepie Dane identyfikacyjne i kontaktowe klienta (adres e-mail i inne dane konieczne do realizacji zamówienia).

Szczegóły i historia realizacji zamówienia.
Umowa zawarta z Tobą jako klientem Sklepu - art. 6 ust. 1 lit. b) RODO
Kontakt z Tobą, obsługa zapytań Dane identyfikacyjne i inne informacje, które podasz nam w formularzu kontaktowym lub w innej korespondencji.

Historia korespondencji.
Nasz prawnie uzasadniony interes do zapewnienia komunikacji z osobami, które przesyłają nam zapytanie /korespondencję - art. 6 ust. 1 lit. f) RODO
Obsługa reklamacji i inna obsługa posprzedażowa (np. w przypadku odstąpienia od umowy) Dane identyfikacyjne i kontaktowe klienta. Szczegóły i historia realizacji zamówienia. Historia korespondencji. Nasz prawnie uzasadniony interes do obsługi reklamacji oraz realizowania procedury odstąpień od umowy - art. 6 ust. 1 lit. f) RODO
Zbieranie opinii i komentarzy o produktach Treść opinii / komentarza.

Dane identyfikacyjne osoby przesyłającej /publikującej opinię /komentarz.
Twoja zgoda, wyrażona poprzez czynność przesłania i/lub opublikowania opinii i/lub komentarza - art. 6 ust. 1 lit. a) RODO
Archiwum Wszystkie dane wymienione w niniejszej tabeli, wpływające od klientów i użytkowników Sklepu na różne cele Nasz prawnie uzasadniony interes do zabezpieczenia danych na potrzeby ustalenia, obrony lub dochodzenia roszczeń oraz na potrzeby wykazania przestrzegania obowiązków wynikających z RODO - art. 6 ust. 1 lit. f) RODO
Księgowość, cele podatkowe Dane identyfikacyjne i kontaktowe klienta.
Szczegóły faktur.
Realizacja obowiązków podatkowych wynikających z przepisów prawa - art. 6 ust. 1 lit. c) RODO
Analiza i statystyka sprzedaży w Sklepie Statystyki sprzedaży w sklepie oraz zachowań użytkowników (ruchu) na Stronie Internetowej Nasz prawnie uzasadniony interes do prowadzenia analiz biznesowych w celu optymalizacji swej działalności. W zakresie statystyk ruchu na Stronie – prawnie uzasadniony interes wynikający z udzielenia przez Ciebie zgody na pliki cookies - art. 6 ust. 1 lit. f) RODO
Cele marketingowe Dane o historii przeglądania zawartości Sklepu, historia zakupów, cechy demograficzne (wiek, płeć itp.) i inne cechy charakteryzujące grupy docelowe (segmenty klientów) Nasz prawnie uzasadniony interes do prowadzenia marketingu własnych produktów i usług, przy czym działania marketingowe związane z wykorzystaniem plików cookies i/lub komunikacja marketingowa kierowana bezpośrednio do Ciebie wymagają uprzedniej Twojej zgody - art. 6 ust. 1 lit. f) RODO
Cel przetwarzania Rodzaj przetwarzanych danych Podstawa prawna przetwarzania

Podanie powyższych danych przez Ciebie nie jest obowiązkowe, jednak jest niezbędne do tego, by zrealizować Twoje zamówienie, wystawić Ci fakturę, powiadomić Cię o statusie zamówienia, odpowiedzieć na Twoje zapytanie bądź reklamację itd.

# Jak długo przetwarzamy dane?

Twoje dane związane ze złożeniem w Sklepie zamówienia przetwarzamy tak długo, jak jest to konieczne do wykonania zamówienia, a także według przepisów księgowo-podatkowych.

Oprócz tego będziemy przetwarzać dane przez czas niezbędny do osiągnięcia celów wymienionych powyżej w tabeli (a zatem do momentu ustania naszego interesu prawnego, umożliwiającego nam przetwarzanie, albo do czasu zgłoszenia przez Ciebie sprzeciwu co do przetwarzania, ewentualnie do czasu wycofania przez Ciebie zgody marketingowej – jeśli takiej nam udzieliłeś). Dalsze przetwarzanie będzie możliwe jedynie w przypadku, gdy będzie ciążył na nas jako administratorze taki obowiązek prawny (w szczególności cele podatkowe) oraz ewentualnie na cele archiwalne dla zabezpieczenia się przed ewentualnymi roszczeniami (do czasu przedawnienia takich roszczeń).

# Komu przekazujemy Twoje dane?

W naszej działalności korzystamy z usług innych współpracujących firm, dlatego Twoje dane mogą być przez nas powierzane: firmie dostarczającej nam oprogramowanie do prowadzenia Sklepu, firmie księgowej, hostingodawcy naszej Strony Internetowej, hostingodawcy naszej poczty elektronicznej, innym firmom, z których usług i narzędzi marketingowych korzystamy. Twoje dane są też przekazywane firmom kurierskim i ew. pośrednikom płatności w celu realizacji Twojego zamówienia, przy czym firmy te są odrębnymi administratorami danych osobowych.

Na cele działań marketingowych opisanych powyżej w sekcji „Pliki cookies” korzystamy z usług dostarczanych przez podmioty z siedzibą w USA (Google, Facebook). W związku z powyższym, dane osobowe mogą być przekazywane do państw trzecich, niebędących członkami Unii Europejskiej. Odpowiedni stopień ochrony Twoich danych zapewnia przy tym program Data Privacy Framework, o którym więcej możesz przeczytać tutaj.

# Twoje prawa w związku z przetwarzaniem danych

Zobowiązujemy się do poszanowania poufności Twoich danych osobowych oraz do zagwarantowania Ci możliwości wykonania swoich praw. Możesz wykonywać swoje prawa bez ponoszenia żadnych kosztów, wysyłając do nas wiadomość e-mail lub kontaktując się z nami w inny sposób.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem Twoich danych masz prawo do:

  • żądania od Nas dostępu do danych, które posiadamy odnośnie Twojej osoby;
  • sprostowania swoich danych;
  • usunięcia swoich danych, jeżeli nie będą już one potrzebne do celów, do których były przetwarzane, albo nie posiadamy innej podstawy prawnej do ich przetwarzania;
  • cofnięcia zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych, jeśli taką wyraziłeś;
  • wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania Twoich danych, jeśli przetwarzamy je na podstawie prawnie uzasadnionego interesu;
  • ograniczenia przetwarzania danych;
  • wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, jeżeli uważasz, że Twoje dane są przez nas przetwarzane niezgodnie z prawem.

ZAŁĄCZNIK NR 1 DO POLITYKI PRYWATNOŚCI SKLEPU ROLMAT - Sklep Internetowy
- LISTA NARZĘDZI REKLAMOWYCH I ANALITYCZNYCH WYKORZYSTUJĄCYCH PLIKI COOKIES

  1. COOKIES ANALITYCZNE:
    1. Pliki cookies dostawcy oprogramowania naszego Sklepu
      • Dostawca oprogramowania, dzięki któremu funkcjonuje nasz Sklep - tj. właściciel platformy shoper.pl - umieszcza pliki cookies na naszej Stronie w celu zbierania zbiorczych informacji o tym, jak klienci korzystają ze sklepów internetowych (otwierane podstrony i czas przebywania na nich, wyświetlane produkty, kliknięcia na stronie Sklepu, informacje analityczne dotyczące zakupów, np. współczynniki konwersji).
      • Dane te są wykorzystywane do tworzenia zbiorczych raportów dla właścicieli e-sklepów, zawierających ogólne (bez danych osobowych) informacje m.in. o tym, jakie produkty interesują klientów danego sklepu, w jakim okresie roku następuje wzmożony ruch lub sprzedaż w sklepach itp. Dzięki temu sprzedawcy (w tym my) mogą ulepszać swoje sklepy i optymalizować procesy sprzedaży.
      • Pełną informację na ten temat możesz przeczytać w Polityce cookies dla osób odwiedzających sklepy Shoper.
  2. COOKIES REKLAMOWE
    1. Korzystamy z Google Ads i innych narzędzi reklamowych Google
      • Google gromadzi na swoich serwerach dane pozyskane z umieszczanych na Twoim urządzeniu plików cookies. Dane te są zbierane na wszystkich stronach, na których zezwoliłeś na używanie cookies do celów reklamowych przez Google (w tym na naszej Stronie Internetowej), a także z reklam, w które kliknąłeś. Google korzysta z tych informacji w celu wyświetlania reklam na innych odwiedzanych przez Ciebie stronach. Zazwyczaj pliki cookies pochodzące od Google wygasają po 3 miesiącach.
      • My jako reklamodawcy korzystający z usług Google nie mamy dostępu do danych z ciasteczek zapisanych na Twoim urządzeniu, ale możemy zlecać reklamy do grup odbiorców o wybranych przez nas cechach, np. do wszystkich osób, które odwiedziły naszą stronę www (lub jej konkretną podstronę) w ciągu ostatnich 7 dni. Dane te stanowią dla nas jedynie materiał statystyczny, a reklamy zlecamy jedynie na podstawie zbiorczych kryteriów (do określonych grup docelowych, a nie do konkretnego użytkownika).
      • Możemy też używać (w ramach korzystania z Google Marketing Platform) narzędzi umożliwiających mierzenie skuteczności kampanii reklamowych (np. ile osób kliknęło w daną reklamę w określonym czasie).
      • Więcej o tym, w jaki sposób Google używa plików cookies do wyświetlania reklam i jak możesz zarządzać swoimi ustawieniami co do reklam, możesz przeczytać tutaj i tutaj.
    2. Piksel konwersji Meta (Facebook i Instagram)
      • Stosujemy tzw. „piksel konwersji” (piksel remarketingowy) Meta w celu zarządzania reklamami na portalach Facebook i Instagram.
      • Jeśli wyrazisz zgodę na stosowanie tego pliku cookies na naszej Stronie Internetowej, wówczas za pomocą tego narzędzia serwisy Meta Platforms uzyskują informację o tym, że odwiedziłeś naszą Stronę Internetową. Informacja ta zostaje przypisana do Twojego profilu w danym serwisie, jeśli go posiadasz. Jeśli nie jesteś użytkownikiem tych serwisów, wówczas informacje zostają przypisane do utworzonego dla Ciebie tzw. „Facebook ID”.
      • Dzięki temu możemy zlecać na portalu Facebook i Instagram reklamy do tych osób, które odwiedziły już naszą Stronę Internetową lub poszczególne jej podstrony (remarketing). Następnie otrzymujemy od firmy Meta Platforms jedynie dane statystyczne dotyczące skuteczności reklam (np. ile osób zobaczyło naszą reklamę, ile osób w nią kliknęło), bez odniesienia do konkretnych użytkowników.
      • Jeśli posiadasz konto w serwisie Facebook lub Instagram, zachęcamy Cię do przeczytania dalszych informacji o ochronie danych w tych serwisach tutaj i tutaj.
      • O samym pikselu remarketingowym Meta więcej przeczytasz tutaj.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium